Dravska kolesarska pot – doživetje za vsakim zavojem

Dravska kolesarska pot velja po naravnih lepotah in kulturni raznolikosti za eno najlepših kolesarskih poti v Evropi.

Reka Drava se vije skozi 4 države (Italija, Avstrija, Slovenija, Hrvaška) in je dolga približno 710 km. Ob njej vodi istoimenska kolesarska pot, ki se začne v neposredni bližini izvira reke Drave na Toblaškem polju (Toblach) v Italiji. Nato se nadaljuje po avstrijski Koroški (Kärnten), Sloveniji in po svojih 510 kilometrih doseže sotočje reke Mure in Drave na Hrvaškem, do koder je tudi v celoti označena in urejena.

Etape Dravske kolesarske poti

V Sloveniji in na Hrvaškem je pot razdeljena na 6 etap v skupni dolžini cca. 210 km, ki so dolge med 30 in 50 km. V šestih etapah oz. dneh je primerna za kolesarje uživače, ki ob svojih kolesarskih podvigih zelo radi obiščejo najlepše kotičke, začutijo utrip mest, ki jih obiščejo in v katerih prenočijo ter obenem razvajajo svoje brbončice in se prepuščajo doživetjem, ki jih le-ta ponujajo. Med drugim se tako srečajo s splavarjenjem, veslanjem, kopanjem in kulturno ponudbo mest in krajev ob poti.

S kolesom na vlak

Vlak je odlična opcija, da se na svoje izbrano izhodišče odpravimo trajnostno in okolju prijazno. Letošnja novost je tudi povezava do Pliberka, ki je poleg Dravograda, kot začetka odkrivanja lepot poti v Sloveniji, odlično izhodišče, da se odpravimo po vseh šestih etapah kolesarske poti.

Slovenski del Dravske kolesarske poti poteka večinoma po manj prometnih lokalnih cestah in v manjši meri po urejenih kolesarskih poteh in stezah. Zaradi različnih vrst podlage vozišča in zahtevnejšega vzpona med Podvelko in Lovrencem na Pohorju je slovenski del poti primeren za bolje pripravljene kolesarje. Priporočljiva je tudi uporaba treking, gorskih ali e-koles. Vzponu na Lovrenc na Pohorju pa se lahko izognemo in uporabimo vlak med Podvelko in Falo.

Doživetja, ki jih ne gre zamuditi

Vzdolž same poti nas spremlja reka Drava, enkrat smo ji bližje, spet naslednjič nekoliko odmaknjeni. Spremljajo nas gradovi (Dvorec Bukovje, Mariborski grad, Ptujski grad, Grad Velika Nedelja, Grad Ormož in Grad Varaždin) in njihove zgodbe. V preteklosti so po Dravski dolini splavarji splavili >flose<, dandanes se z njimi lahko zapeljemo tudi mi. Vodna doživetja na reki Dravi so tista, ki nas sploh v poletnih dneh zelo razveselijo in obenem ohladijo, pa najsi je to veslanje, raftanje ali pa kopanje tako v naravnih kot umetnih bazenih v njeni neposredni bližini. Svojevrsten pa je tudi občutek po premaganem klancu v nedrje pohorskih gozdov, ko dosežemo Lovrenc na Pohorju, najvišjo točko na poti. Nekje vmes pa se za hip lahko podamo v preteklost in se ob obisku Kovačije pri Kovaču počutimo kot pravi kovači. Spust nas v dolini nagradi s prečkanjem HE Fala, najstarejše hidroelektrarne na reki Dravi v tem delu Evrope. Jabolčna pot v smeri proti Rušam, razvijajočem se kolesarskem raju, bo očarala. Zatem prispemo v Maribor, mesto najstarejše trte na svetu in Evropsko prestolnico kulture 2012.

Iz Maribora proti Ptuju lahko kolesar izbira med dvema potema; reliefno položnejša in bolj odmaknjena od ostalega prometa je tista, ki poteka čez naselja Miklavž na Dravskem polju, Starše in Hajdino. Rimljani so na tem območju zapustili bogato zapuščino. Rimske gomile in svetišča nas pospremijo do najstarejšega slovenskega mesta, Ptuja.

Reka Drava se po Dravskem polju razlije v svoji naravni obliki skozi več krajinskih parkov. Takoj za Ptujem se nahaja Ptujsko jezero, ki je največje slovensko umetno jezero na Dravi. V Ormožu očarajo ormoške lagune, na poti do Varaždina pa čudovite sipine reke Drave. Od Varaždina pot poteka delno ob Varaždinskem jezeru, nato pa skozi slikovite vasice doseže Dubravsko jezero. Naše kolesarjenje zaključimo na sotočju dveh rek, ko se Mura izlije v Dravo, in v poletnih vročih dneh ni boljšega kot skok v vodo, zaslužena nagrada po premaganih 210 kolesarskih kilometrih.

V nadaljevanju bo pot nadgrajena tudi s finančnim prispevkom evropskih sredstev, tako iz evropskih sredstev za razvoj regij kot mehanizma CTN.

 

Karmen Razlag, ZAVOD ZA TURIZEM MARIBOR – POHORJE”.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja