Monfort – nekdanje skladišče soli je postalo center pomorske dediščine Severnega Jadrana (Projekt Mala barka 2)

V okviru Mala barka 2, ki je namenjen ohranitvi pomorske dediščine Severnega Jadrana, je Občina Piran v nekdanjem skladišču soli Monfort zgradila info center. Otvoritev omenjenega centra se je odvijala 15. novembra 2018. Za investicijska dela, pohištveno in multimedijsko opremo je občina namenila 205.000 evrov. Del nekdanjega skladišča soli Monfort v Portorožu, ki je v lasti občine, je tako po novem postal razstavni prostor za plovila Pomorskega muzeja Sergej Mašera Piran.

V objektu je bil pred urejanjem manjši dvonadstropni del, ki so ga izvajalci del porušili, namesto njega pa zgradili moderen dvonadstropni del zgradbe. V pritličju so tako uredili info center, z informacijami o izgradnji starih bark, skladišče in sanitarije, v zgornjem delu pa se nahaja dodatni prostor za razstave, predstavitve in konference, od koder se odpira pogled na stare barke.

Projekt Mala barka 2 je sofinanciran v okviru Programa sodelovanja Interreg Slovenija-Hrvaška iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj. Glavni cilji projekta so ohranjanje, zaščita, promoviranje in razvoj pomorske dediščine obmejnega področja skozi valorizacijo po načelih trajnostnega turizma.

Projekt bo na celotnem obalnem delu obmejnega območja maksimalno zaščitil stvarno ter nestvarno pomorsko dediščino ter jo z vrsto aktivnosti sistematično izkoristil za razvoj in ustvarjanje skupnega turističnega produkta. Čezmejno sodelovanje multiplicira učinek, saj skupen razvoj zagotavlja boljšo kvaliteto ter večjo uspešnost in izmenjavo turistov. Pomorska dediščina je velik, neizkoriščen turistični potencial obeh držav. Glede na trend spreminjanja navad turistov, ki so vse bolj mobilni in si tekom svojega bivanja želijo obiskati več mest ter držav, lahko majhne razdalje med destinacijami na tem področju odlično zadovoljijo njihove potrebe. Na ta način postajamo edinstveno turistično območje.

Integrirani čezmejni kulturno-turistični produkt bo povezoval vsebine ter bo povečal ekonomsko, družbeno in kulturno čezmejno izmenjavo. Turistični subjekti bodo promovirali dve čezmejni regiji kot eno integralno čezmejno destinacijo s promoviranjem podobnosti regij in komplementarnosti skupne kulturne ponudbe.

Ključni rezultat bo povečanje števila obiskovalcev na obmejnem območju, povečanje števila trajno zaščitenih artefaktov pomorske stvarne ter nestvarne dediščine (z interpretacijskimi centri, virtualnimi muzeji, bazo pomorske dediščine, tehničnimi karakteristikami plovil), povečanje turistične infrastrukture, ki temeljijo na pomorski dediščini (interpretacijski centri v Nerezinah, Krku, Izoli in Piranu, obnova malih bark, ki bodo „živi“ primeri in izložbeni primeri v majhnih lukah ter na regatah), povečanje števila izobraženih otrok in obiskovalcev o pomorskih obrteh in veščinah (Akademija pomorskih obrti in veščin) ter prepoznavanje celotnega obalnega čezmejnega območja kot enotne turistične destinacije (z intenzivno skupno promocijsko kampanjo).

O živahni dejavnosti v novih prostorih info centra priča tudi odprtje multimedijske razstave Sal nostrum – Iz solin v skladišča soli, ki je nastala v okviru drugega evropskega projekta iz programa Interreg, in sicer YouInHerit.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja