OBISK KOSOVSKO-MAKEDONSKE DELEGACIJE V REGIONALNI PISARNI ŠTANJEL

Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko (SVRK) je v okviru  tridnevnega študijskega obiska gostila predstavnike izvajalskih teles čezmejnega programa sodelovanja Kosovo-Makedonija 2014–2020, ki se izvaja v okviru Instrumenta za predpristopno pomoč. V okviru tridnevnega  obiska je delagacija dne 2.3. 2018 obiskala tudi enoto SVRK v Štanjelu, Regionalno pisarno Štanjel. Regionalna pisarna Štanjel deluje v okviru Sektorja za Evropsko teritorialno sodelovanje in opravlja naloge nacionalnega organa in info točke na Programu sodelovanja Interreg V-A Italija-Slovenija 2014-2020 (Interreg Italija-Slovenija).

Študijski obisk je potekal v Kvadratnem stolpu Grada Štanjel. Goste je pozdravila  Tatjana Rener, ki je tudi povezovala predstavitveni del dogodka. V okviru uvodnega pozdrava je goste nagovoril tudi podžupan Občine Komen, Valter Ščuka in direktorica Javnega zavoda Komenski Kras, Polona Abram. Tatjana Rener je nato izpostavila vlogo in pristojnost SVRK kot nacionalnega organa. Zgodovino čezmejnega sodelovanja med Slovenijo in Italijo s poudarkom na aktualnem programu sodelovanja Interreg Italija – Slovenija je predstavila Danica Šantelj Arrighetti. Predstavili sta se tudi dva javni ustanovi, Kmetijski inštitut Slovenije in Park Škocjanske jame. Vodji projektov, Klemen Lisjak in Renata Rozman, sta predstavila izvajanje dveh od skupno 27-ih odobrenih projektov za sofinanciranje iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj v okviru prvih štirih razpisov za standardne projekte z akronimi AGRITOUR II in MOBITOUR. Predstavitveni del je zaključil Anton Harej na temo vključevanja lokalne skupnosti v čezmejno sodelovanje in statistični pregled vključevanja posameznih inštitucij in regij v različnih programskih obdobjih.

Dogodek je bil pomemben zlasti z vidika promocije in prenosa dobrih praks čezmejnih programov, v katere je Slovenija vključena že več kot 20 let. Pokazala se je tudi priložnost za nadaljne sodelovanje projektnih partnerjev v okviru drugih programov.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja