Prvi skupni čezmejni projekti na Goriškem v finančni perspektivi 2014-2020

Na novogoriškem Trgu Evropa so 28.11. 2017 s prireditvijo pospremili začetek izvajanja projektov v okviru celostnih teritorialnih naložb, ki so jih pripravili v Evropskem združenju za teritorialno sodelovanje na Goriškem (EZTS-GO).

Na ta način so obeležili začetek izvajanja pilotnih projektov Čezmejni naravni park Soča-Isonzo in Vzpostavitev čezmejne mreže zdravstvenih storitev Zdravstvo-Salute, ki se sofinancirata v okviru programa čezmejnega sodelovanja Interreg V-A Italija-Slovenija 2014-2020. Obenem je to doslej edini evropski primer izvajanja celostne čezmejne strategije v okviru kohezijskih politik.

Dogodka se je med drugimi udeležil tudi predsednik Vlade Republike Slovenije gospod Borut Pahor, ki je ob tej priložnosti dejal, da prihodnost EU ni gotova, in da se lahko zgodi, da bodo nekatere države v jedrni skupini, druge pa ne. V tem bo čezmejna organizacija po njegovem mnenju imela vidno in pomembno vlogo. V tem konkretnem projektu sodelovanja somestij to potrjuje preko čezmejne vizije, vanjo pa sodi tudi že večkrat predlagana ekonomska cona. Dogodka so se udeležili tudi predstavniki študentov mednarodnih odnosov in diplomacije Univerze v Trstu ter dijaki Gimnazije Nova Gorica, ki so ravno te dni gostili sekcijo Evropskega mladinskega parlamenta.

Namen projekta Soča-Isonzo je vrniti reko mestom na območju in ovrednotiti njeno naravno bogastvo z boljšo dostopnostjo in večjo privlačnostjo območja za aktivni turizem ter obenem oblikovati prepoznavno znamko za učinkovitejšo komunikacijo, s katero bodo lahko nagovorili tudi tuje obiskovalce. V okviru projekta bodo zgradili skupno čezmejno omrežje sprehajalnih in kolesarskih poti ter čezmejni mestni park, s čimer bi območje postalo privlačnejše v očeh obiskovalcev in turistov. Na ta način se bodo izboljšali tudi pogoji za trajnostno mobilnost prebivalcev.

Cilj projekta Vzpostavitev mreže čezmejnih zdravstvenih storitev Zdravstvo-Salute je izboljšati dostopnost in kakovost zdravstvenih in socialnih storitev na čezmejnem območju preko pilotnega povezovanja storitev in ustanov, ki sodelujejo v projektu. Gre za bolnišnico v Šempetru pri Gorici, Zdravstveni dom Nova Gorica, Psihiatrično bolnišnico Idrija ter italijansko ustanovo Azienda per l’Assistenza Sanitaria n.2 Bassa Friuliana – Isontina. V projektu se bodo oblikovale čezmejne skupine zdravstvenih delavcev za delo na področju duševnega zdravja, avtizma in fiziološke nosečnosti. Vzpostavljen bo tudi skupni center za naročanje, s čimer se bo pacientom omogočil dostop do zdravstvenih storitev v Sloveniji in Italiji.

Za vsakega izmed projektov je namenjenih pet milijonov evrov, zaključeni pa morajo biti do konca finančnega obdobja 2014-2020, torej do leta 2021.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja