S pomočjo evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo nad odpadno ribolovno orodje

V okviru projekta Dizro, namerava slovenska ekipa identificirati in očistiti najbolj onesnažene lokacije slovenskega morskega okolja. Morsko dno je poleg ostalega prekrito tudi z izgubljenim in zavrženim ribolovnim orodjem, ki ogroža morsko raznolikost.

Strokovnjaki bodo tako identificirali najmanj 50 najbolj onesnaženih lokacij morskega okolja v slovenski Istri. S pomočjo potapljačev bodo v 25 mesecih te lokacije očistili, da bo lahko spet zaživela biotska raznovrstnost. Predvidevajo, da bodo dvignili najmanj 5000 metrov ribiških mrež in okoli 300 kilogramov kovin, s tem pa močno prispevali k ohranitvi naravne dediščine in morske raznolikosti.

Vzporedni cilj projekta je vzpostavitev nove inovativne storitve odstranjevanja ribolovnega orodja za razvoj trajnostnega ribolova v Istri. Ta predvideva tudi recikliranje zavrženega orodja in mrež.

Operacijo je v okviru Javnega poziva LAS Istre v letu 2017 za izbor operacij za uresničevanje ciljev Strategije lokalnega razvoja LAS Istre 2014-2020 prijavil Zavod za pomorske dejavnosti Koper s partnerjem, družbo Zanestra. Odobrena operacija se sofinancira iz Evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo.

Datum zaključka operacije bo 30.06.2021.

Dizro sicer pomeni kratico za dvig izgubljenega oz. zavrženega ribolovnega orodja, tako pa se je imenovalo tudi plovilo, ki so ga med prvimi uporabljali za ribolov na Jakobove pokrovače ob francoski obali.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja