Za blažitev posledic epidemije, za MSP, na voljo ugodna mikroposojila

 

Slovenski podjetniški sklad je objavil nov razpis za dodelitev mikroposojil mikro, malim in srednje velikim podjetjem. Namen razpisa je omogočiti  hitro in ugodno financiranje za omilitev posledic epidemije COVID-19 na gospodarstvo. Za ta ukrep je skupno na voljo 56,6 milijona evrov, od tega 62,5 odstotka iz evropskih sredstev iz sklada skladov.

Sklad lahko v okviru tega razpisa odobri najmanj pet do največ 25 tisoč evrov posojila. S posojilom lahko podjetje krije do sto odstotkov vseh upravičenih odstotkov projekta. Rok vračila posojila je od dveh do pet let, moratorj na odplačilo glavnice pa lahko traja  od enega do šest mesecev z možnostjo podaljšanja do največ polovice dobe ročnosti posojila. Posameznemu posojilojemalcu lahko pri tem javnem razpisu odobrijo največ dve mikroposojili v koledarskem letu.

Za posojila, ki bodo odobrena do 31. decembra letos bo veljala shema državne pomoči  po začasnem okviru evropske komisije, po katerem je lahko višina pomoči, dodeljena enemu podjetju  od vseh dajalcev državne pomoči, največ 800 tisoč evrov. Posojila, dodeljena od 1. januarje 2021, pa bo veljala shema de minimis, kar pa pomeni, da višina pomoči v prehodnih dveh proračunskih letih in tekočem proračunskem letu, glede na leto odobritve posojila ne sme preseči 200 tisoč evrov.

Na razpis se lahko prijavijo mikro, mala in srednje velika podjetja, tudi espeji, če je na njihovo poslovanje vplivala epidemija, na dan oddaje vloge pa mora prijavitelj imeti vsaj enega zaposlenega za polni delovni čas.  Pogoj je še, da da ob oddaji vloge posluje z isto davčno številko najmanj šest mesecev. Ukrep ni namenjen podjetjem v težavah in mora imeti zagotovljen trg, kar je razvidno iz prihodkov od prodaje. Podjetje mora opisati in predložiti dokazila o izpadu prihodkov oziroma odpovedi poslov zaradi epidemije, od 1. februarja do oddaje vloge.

Razpis bo predvidoma odprt  do 7. decembra 2021.

Več o razpisu na spletni strani:

https://podjetniskisklad.si/images/razpisi/2020/P7-2COVID/P7-2-2020—-JAVNI-RAZPIS.pdf

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja