Za digitalizacijo slovenskih občin bo na voljo osem milijonov evrov

Ministrstvo za javno upravo je objavilo Javni razpis za demonstracijske projekte vzpostavljanja pametnih mest in skupnosti. Pospešilo naj bi se uvajanje inovativnih  rešitev na področju digitalizacije občin za kar naj bi bilo namenjenih osem milijonov evrov. Prvi rok za oddajo vlog poteče 23. aprila, drugi rok pa 10. septembra 2021.

Namen javnega razpisa je pospešitev uvajanja inovativnih rešitev na področju digitalizacije občin, ki bodo omogočile boljše upravljanje, komuniciranje, proaktivno reševanje problemov, koordiniranje virov in procesov za hitro odzivanje, minimiziranje posledic nepredvidenih dogodkov in naravnih nesreč, zagotavljanje kvalitetnejšega življenja občanov in obiskovalcev. To bodo dosegli z uvedbo in uporabo naprednih digitalnih tehnologij, vzpostavitvijo dolgoročnih partnerstev deležnikov ter s tem vzpostavitev ekosistema, ki bo služil kot odskočna deska za digitalno preoblikovanje Slovenije.

Z razpisom se bo sofinanciralo pripravo, organizacijo, izvedbo in promocijo demonstracijskih projektov, katerih rezultat morajo biti nove ali izboljšane digitalne rešitve in ali storitve s področja pametnih mest in skupnosti na osnovi tehnologije interneta stvari. Končni rezultat projekta mora biti rešitev, ki dokazuje v praksi in se uporablja kot referenčna rešitev za predstavitve  zainteresirani javnosti. Prednostno bodo podprti projekti, ki bodo poleg tehnologije interneta stvari inovativno izkoristili še druge napredne tehnologije, kot so podatkovna analitika velepodatkov, umetna inteligenca, virtualna in obogatena resničnost, računalništvo v oblaku, tehnologija veriženja blokov in digitalni dvojčki.

Sodelujejo lahko občine, ki že imajo določene rešitve pametnih mest, pa tudi tiste, ki se šele za pot digitalizacije pripravljajo. Pri tem je pomembno, da se združujejo v konzorcije, le ti bodo namreč prejemniki sredstev. Na javni razpis se lahko prijavi konzorcij občin, ki ga morajo sestavljati najmanj štiri občine iz iste statistične regije, preostali člani pa so lahko iz drugih regij.

Javni razpis za demonstracijske projekte vzpostavljanja pametnih mest in skupnosti  delno sofinancira Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.

Več o razpisu na spletni strani:

https://www.gov.si/zbirke/javne-objave/javni-razpis-za-demonstracijske-projekte-vzpostavljanja-pametnih-mest-in-skupnosti-jr-pmis/

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja